Dalmatia

 et vakkert og historisk område

Split Gamleby med Pallaset og Riva Split

Dalmatia er kanskje den vakreste delen av Kroatias kystlinje.  Den strekker seg fra Zadar i nord til Dubrovnik i sør og har en typisk middelhavsklima med varme tørre somre mens vinteren er kort og mild.  Det store øyriket utfor kysten er storslagent og noen av øyne er populære feriemål.
Man kan reise ut til flere av disse fra ferjeterminalet i Split, for eksempel Brac og Hvar.

Her vises temperaturoversikten for Split.

 Måned

 Gjennomsnitt max (dag)

 Gjennomsnitt min. (natt)

Gjennomsnitt nedbør 

 Januar

 10 C

 5 C

 8 cm

 Februar

 11 C

 6 C

 7 cm

 Mars

 13 C

 8 C

 8 cm

 April

 17 C

 11 C

 7 cm

 Mai

 22 C

 15 C

 6 cm

 Juni

 27 C

 19 C

 5 cm

 Juli

 30 C

 21 C

 3 cm

 August

 29 C

 21 C

 5 cm

 September

 25 C

 18 C

 6 cm

 Oktober

 20 C

 14 C

 8 cm

 November

 15 C

 10 C

 11 cm

 Desember

 11 C

 6 C

 10 cm


Landets historie betyr at området er preget av spennende og varierte arkitektoniske innflytelser og det er lett å forstå hvorfor flere steder langs kysten står på Unescos World Heritage List.
Rogoznicas plassering sentralt i området gjør det lett å besøke flotte byer som
Split, Trogir, Primosten og Sibenik. 

Split riva 

split  bue
Fra Split

Split er Kroatias nest største by og ligger 5 mil sørøst for Rogoznica. 
Hele det historiske sentrum er bygget inn i og rundt Diocletians Palass, det siste og største palasset som Romerne bygget før riket fallt.  Bruken og utviklingen av området de følgende århundre har gitt en helt unik bykjerne som er storslagen og intim på samme tid.  Det finnes mange flotte butikker, caféer og kunstgallerier og i mellom disse bor byfolket i leiligheter med noen vegger som er 1700 år gamle og noen som er kanskje "bare" 500 år gamle!
 

Trogir er også verdt et besøk og er bare 20 minutters kjøring fra leiligheten.  Det historiske sentrum her er kompakt og kan betraktes i sin helhet fra toppen av fortet fra 11-1200 tallet på kaien ( neste bilde).  Her er det også mange caféer, småbutikker og en stor utendørs marked.

Trogir
Trogir

Primosten, ett pittoresk tettsted (10 min kjøring) og katedralen i Sibenik ( 35 min kjøring) kan også anbefales.


Primosten 
Primosten

Sibenik
Katedralen i Sibenik

To av Kroatias nasjonalparker Kornati og Krka er også innen en times reise.  Krka med sine vakre fossefall er uforglemmelig. Båttur fra Rogoznica til Krka er en fantastisk dagstur på sommeren (plasser bestilles ved turistkontorene). Landet ser viktigheten i å ta vare på det som er, og samtidig hindre eksplosiv turistutvikling med strenge krav til utbygging og bevaring av strandsonen.

        Krka
        Motiv fra Krka

Den lokale maten er en variert blanding av grillet kjøttretter, flott sjømat og retter fra det italienske kjøkkenet ( pasta, pizza osv.).  Det er noe for alle og det lave prisnivået gjør det mulig å prøve mange forskjellige retter i løpet av ferien. 
For informasjon om kroatisk vin ta en titt på denne linken: 
This is Rogoznica, Croatia

fisk
Velg dagens fersk fisk

scampi
Nydelig grillet scampi hos Antonijos


Språket  kroatisk er slavisk i opprinnelse og er ikke det enkleste for vest-europeere å lære, men det går som regel greit på engelsk eller tysk. 
Kroatere er et varmt og vennlig folkeslag, og hyggelig service i butikker og restauranter er en selvfølge.  Landet har meget lav kriminalitet i forhold til mange andre Middelhavs feriemål.

Valuta i Kroatia heter kuna, som deles i 100 lipa. En kuna er ca. en krone - veldig enkelt! Den er ikke tilgjengelig i norske banker men kan lett tas ut ved minibankene på flyplassen eller i Rogoznica (enten ved Adriagate kontoret og frukt og grønnsaksmarkedet eller ved Marina Frapa).

Vann fra kranen kan drikkes og smaker helt greit.  Kildevann på flaske er både billig og godt.

Pass må være gyldig gjennom hele oppholdet.